dijous, 11 de març del 2010

Feim memòria exposició i cicle documentals a Eivissa


Aquest divendres 12 de març a les 20 h al centre cultural de s'Alamera d'Eivissa...
Inauguració de l’exposició “Feim memòria. La Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme a Eivissa i Formentera”. Oberta fins al 28 de març.

I per si no fos poc, va acompanyat d'un cicle de documentals:


Dilluns 15 de març a les 20 h
Projecció del documental dirigit per Xicu Llull La memòria esvaïda. Presentació, projecció i col·loqui.

Amb les esfereïdores paraules de Bartomeu Marí Escandell i Joan Torres Ribas, els únics republicans pitiüsos supervivents de Mauthausen, aquesta pel·lícula esdevé un testimoniatge històric i també una lliçó de dignitat. Ambdós simbolitzen la lluita antifeixista primer a Espanya i després a França.



Dimarts 16 de març a les 20 h
Projecció del documental dirigit per Antoni Maria Tomàs Andreu Nosaltres, els vençuts. Tot seguit tendrà lloc un col·loqui amb el director.

Es tracta del primer documental realitzat a les Illes Balears sobre el tema de la Guerra Civil a Mallorca. A Mallorca el 19 de juliol de 1936, després d’una feble resistència republicana, els colpistes es feren ràpidament amb el poder, iniciant una sistemàtica repressió. El documental, que abasta des de 1931 a 1948, entrevista fins a 13 testimonis directes d’aquells anys i d’aquella repressió.



Dimecres 17 de març a les 20 h
Projecció del documental escrit, produït i dirigit per Lluís Mir El crucero Baleares. 1936-1938. Després de la projecció hi haurà un col·loqui.

El creuer Baleares era en 1938 un dels bucs més moderns i poderosos de l’anomenada flota nacional. La matinada del 6 de març de 1938, en una trobada casual amb la flota republicana va ser torpedejat i esfondrat juntament amb 800 dels 1200 homes de la seva tripulació. avui descansa a 70 milles de Cabo de Palos, a 2.750 metres de profunditat.

Divendres 19 de març a les 20 h
Projecció dels dos capítols de la sèrie “Memòria i Oblit d’una Guerra” dedicats a Eivissa. Es titulen “Eivissa, ombres a la illa de la llum”, I i II, i han estat realitzats per Cinètica Produccions.

El primer capítol narra els fets cronològics des dels inicis dels anys 30 fins al setembre de 1936 quan Eivissa es troba en mans republicanes una vegada ha tengut èxit el desembarcament de Bayo a les Pitiüses.
En l’altre capítol el bombardeig italià de Vila i la repressió que va desfermar ens endinsen en la segona part de la guerra a Eivissa i ens mostra l’abandonament de l’illa per part dels republicans i l’arribada nacional amb una altra onada repressiva.

Dilluns 22 de març a les 20 h
Conferència a càrrec de David Ginard: La repressió política a les Balears sota el Franquisme. De la Guerra Civil al final de la dictadura (1936-1975)


Dimarts 23 de març a les 20 h
Projecció del documental Aigua Clara, dirigit per Carmelo Convalía.

Joan Colomar "Paret" és el fil conductor d'una història que arranca de la Formentera rural i l'emigració de principis del segle XX; repassa els progressos de l'educació, l'arribada de la II República i els esdeveniments que va viure l'illa durant la Guerra Civil. La història també se centra en la Colònia Penitenciària de la Savina, un camp de presoners republicans a on, entre 1940 i 1942, foren empresonats fins a 1.500 homes. Les duríssimes condicions de vida a l'interior del penal provocaren la mort de 58 presos.


Divendres 26 de març a les 20 h
Projecció del documental dirigit per Xicu Lluy La il·lusió atlàntica. Presentació, projecció i col·loqui.

Un film sobre les famílies Palerm Vich, García Riera i Medina Tur, que van haver d’exiliar-se a Mèxic, República Dominicana, Cuba i Argentina fugint de les represàlies franquistes. Són exponents de la classe política i el món intel·lectual que Eivissa perdria arran de la Guerra Civil.



2 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
NinadeXangai ha dit...

M'hagués agradat moltíssim assistir al cicle de documentals. Sempre pens que és increïble que sàpiga tant de com va anar la guerra civil a Barcelona o a Madrid i sàpiga tan poc de que va passar a Eivissa.
Jordi, tu saps si hi ha alguna manera de poder aconseguir aquests documentals?

Gràcies i una besada.