dimecres, 30 de maig de 2012

La cultura Adlib revoluciona el centre sociocultural de s'Alamera

http://www.conselldeivissa.es
Eivissa, 22 de maig de 2012.
La consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Pepita Costa, i el conseller d'Indústria, Comerç, Treball i Noves Tecnologies, Vicent Roig, han presentat l'exposició "La revolució Adlib. Llibertat des dels anys 70", un recorregut històric pels 40 anys de vida d'aquesta moda que va transformar la vida, la cultura i la indústria de l'illa d'Eivissa.

L'exposició, organitzada pel Departament de Cultura del Consell Insular d'Eivissa, s'inaugura dimecres 23 de maig a les 20 hores i romandrà oberta fins el 30 de juny.

Aquesta mostra és fruit d'un treball d'investigació que recull, segons ha explicat la consellera, "part de la història més recent d'Eivissa, la d'Adlib, i el que va suposar per a la difusió, promoció i transformació de la nostra illa". En aquest sentit, Costa ha recordat que "Adlib va implicar tota una revolució industrial a Eivissa", perquè va arribar a tenir 3.000 persones treballant-hi i "perquè va significar un canvi de vida per a moltes dones que es dedicaven a casa i al camp i van passar a tenir també una feina fora com a bordadores, cosidores, etc."

A l'exposició, que ha volgut remarcar com va ser el naixement d'Adlib i la fonamental implicació de tots els sectors, es pot descobrir quina ha estat l'evolució d'aquesta moda i cultura des que, en 1971, va tenir lloc la I Setmana Adlib. A traves d'imatges, reportatges del NODO, un documental amb entrevistes a les persones que van participar de la indústria Adlib, fotografies, reculls de premsa local, nacional i internacional i diferents dissenys originals, es podrà conèixer fins on ha arribat a tenir repercussió una moda que ha traspassat fronteres, que ha portat el nom d'Eivissa per tot el món i que, des del seu naixement, ha estat lligada a l'esperit de llibertat.


 http://ocio.diariodeibiza.es
23-05-2012

El año en el que Suárez fue 'hombre Adlib'

El centro cultural S'Alamera recoge un recorrido por los 40 años de la creación de la moda de Ibiza

El Consell de Ibiza celebra el 40 aniversario de la creación de la moda Adlib con la exposición 'La revolució Adlib. Llibertat des dels anys 70', que recorre la historia de una moda que «transformó la vida, la cultura y la industria de la isla de Ibiza», según explica Goretti Costa, comisaria de la muestra que se podrá disfrutar desde hoy a las 20 horas hasta el 30 de junio en el centro cultural S'Alamera.

La relaciones públicas de ascendencia yugoslava Smilja Mihailovitch es una de las grandes protagonistas de la muestra, en la que se puede comprobar con documentos de su puño y letra su habilidad para los contactos sociales, que fueron cruciales para la popularización de los desfiles. Así, en 1980 nombró 'Hombre Adlib por excelencia», a Adolfo Suárez, por entonces presidente del Gobierno, y, en la misiva le instaba no solo a visitar la isla sino a honrar la distinción «manteniendo» su buen gusto en el vestir. «Ella conseguía lo que no lograba nadie», remarca Goretti Costa, mientras muestra las fotografías de Smilja con Donald Sutherland, Julio Iglesias, Rafaella Carrá, Gunilla von Bismarck, Fernando Rey, Gina Lollobrigida o Joan Collins.

La exposición recuerda también el papel del expresidente del Fomento del Turismo, José Colomar, actual director del hotel Royal Plaza, que fue el creador del nombre 'Adlib' para la moda de Ibiza.

Lluís Ferrer, uno de los diseñadores veteranos de la moda Adlib, colocaba ayer en un maniquí uno de los modelos que ha cedido para la muestra, entre los que hay también propuestas coloristas y transgresoras, que seguro llamarán la atención de muchos visitantes que identifican el Adlib con el blanco.

En la muestra se puede ver un reportaje del NODO sobre la moda Adlib y varios vídeos de desfiles entre los años 70 y 80, además de una serie de entrevistas a diseñadores, costureras y cargos políticos y empresariales de la época que hablan de sus propias experiencias con la moda Adlib.

La consellera de Cultura y Patrimonio, Pepita Costa, aseguró ayer en la presentación de la muestra que el 4o aniversario de la moda Adlib «era el momento de recoger los testimonios de los protagonistas que han podido contar de primera mano toda la revolución de la moda Adlib». Costa confía en que esta exposición «sea también un reclamo para todas las personas que tengan información sobre esos años y deseen compartirla para nuevas exposiciones». La consellera recordó que Adlib «fue una revolución industrial en Ibiza, ya que llegó a dar empleo a más de 3.000 personas, muchas de ellas mujeres de campo que se convirtieron en costureras, bordadoras y teñidoras de todos los diseños», destacó.

Por su parte, el conseller de Industria, Vicent Roig, recordó que Adlib no solo ha sido moda para Ibiza «sino promoción de turismo, de cultura e historia». El desfile Adlib se celebrará el próximo 31 de mayo en el recinto ferial.