dimarts, 21 de juny del 2011

Sonadors de Tanit Parada-Tur

Sonadors (con subtítulos en español) from TNT on Vimeo.



Un documental de Tanit Parada-Tur, així l'explica:

"Sonadors" és el documental que vaig realitzar entre l'abril i el maig de 2011 com a projecte final del Màster en Periodisme BCNY de la Universitat de Barcelona.

Vaig escollir aquest tema perquè sempre m'ha interessat el folklore i les tradicions eivissenques, algunes de les quals segueixen exactament igual que fa segles mentre que altres no han aguantat el pas dels anys.

Una d'aquestes tradicions que encara perduren és la dels sonadors. Els sonadors, sempre homes, representen una figura clau en el folklore eivissenc. La seva flaüta, acompanyada del tambor, posa música en l'actualitat a moltes cançons tradicionals, tot hi que antigament la melodia era l'única protagonista de les "sonades".

La figura del sonador s'ha mantingut a Eivissa des del segle XIII a través de l'ensenyament del mestre cap al seu alumne. Tot hi això, els sonadors van estar a punt de desaparèixer durant la dictadura franquista, degut a la dificultat per reunir-se i els menyspreu del règim cap a les tradicions eivissenques i la dels eivissencs mateixos cap allò que els hi era propi.