dilluns, 9 de maig de 2016

Roser Queralt i Fernando Gómez de la Cuesta seran comissaris residents del MACE, Museu d'Art Contemporani d'Eivissa

El circuit d’arts visuals TALENTIB neix amb l’objectiu de promoure l’intercanvi cultural entre les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera i entre les Illes Balears i l’exterior a través de la programació de residències d’artistes i de comissaris.

Enguany Rosal Queralt i Fernando Gómez de la Cuesta seran comissaris residents del MACE, Museu d'Art Contemporani d'Eivissa finançat per aquest projecte de l'Institut d'Estudis Baleàrics


 Notícia de l'Ara Balears
Y. TARRAMERA Palma 

El patrimoni artístic d'Eivissa centra les residències de comissaris del circuit d'arts visuals TalentIB


El Museu d'Art Contemporani d'Eivissa i la Casa de Cultura de Can Gelabert, a Binissalem,  seran els espais que aquest mes de maig acolliran les tres residències de comissaris incloses en el Circuit d'Arts Visuals TalentIB.

En el cas del MACE, es programen dues residències que es concreten en la realització de dos projectes d’investigació vinculats al patrimoni artístic d’Eivissa. La comissària, crítica d’art i docent Rosa Queralt aprofitarà la residència per començar el procés de recerca entorn de l’aportació artística i patrimonial del galerista Carl van der Voort durant els anys que aquest residí a Eivissa, amb vista a una posterior publicació del Museu d’Art Contemporani de la ciutat.

D’origen nord-americà, Carl van der Voort va arribar a l’illa en la dècada del anys cinquanta del segle XX, on el 1965 fundà la seva galeria homònima a Dalt Vila, que durant vint-i-dos anys va ser un nom de referència com a espai difusor de l’art contemporani més avantguardista d'Espanya. El 1987, obligat a retornar als EUA per problemes de salut, Van der Voort va fer una important donació del fons de la seva col·lecció al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa.

Per un altre costat, el comissari i crític d’art Fernando Gómez de la Cuesta es proposa elaborar un "arxiu de creadors" de la col·lecció d’obres que acull el Museu d’Art Contemporani d’Eivissa. L’objectiu és dotar el museu i els seus usuaris d’una plataforma de difusió i consulta d’un dels fons d’art contemporani més importants de les Illes Balears. La residencia servirà al comissari per iniciar la primera fase d’investigació, que consisteix en tasques de recerca, recopilació i recensió documental per a les entrevistes –enregistrades en vídeo– als primers 18 artistes –entre els quals hi ha Antonio Ruiz, Erwin Bechthold, Rafael Tur Costa, Gilbert Herreyns o Erro– que formaran part de l’arxiu. En una fase posterior es preveu ampliar el projecte a altres creadors i crear una plataforma en línia per a la consulta dels materials.