dijous, 14 de febrer del 2013

"El documental" estrena "Formentera, l'hivern de la sargantana" 2011



Un documental de Laura Carulla y Marc Martínez.
Coproducido con IB3 y con la colaboración de Televisió de Catalunya.
lalupapro.com

Us heu preguntat mai com deu ser a l'hivern la platja on us vau torrar al sol durant les vacances d'estiu? Illes de somni com Formentera, de platges, restaurants i allotjaments atapeïts per turistes a l'estiu, canvien radicalment quan arriba l'hivern. Els que hi viuen asseguren que és aleshores quan s'hi està bé, quan l'illa recupera el caràcter autèntic. Com és, doncs, aquest caràcter? Com és la gent que hi viu? A què es dedica? On s'amaguen les sargantanes formenterenques a l'hivern? "Formentera, l'hivern de la sargantana" (2011) dóna resposta a aquestes preguntes.

l film, de Laura Carulla i Marc Martínez, és un retrat coral de l'hivern a Formentera marcadament fresc, espontani i amb dosis d'humor pròpies de la complicitat i la naturalitat dels personatges amb l'equip de rodatge. El Joan presenta el seu amic Ernesto, el porc que ha criat durant un any i que matarà per carnestoltes. "Ell sempre fa mala cara, perquè té mala cara – comenta el Joan; no és perquè sigui lleig, però el garrí té aquesta cara." El Bartolo i la Manoli treballen davant del paradís. Regenten un dels últims xiringuitos autèntics que queden a l'illa en una platja espectacular. A l'estiu viuen al ritme frenètic i boig que caracteritzen les onades de turistes, tot i que, potser per una qüestió d'edat, el Bartolo s'estima més la calma de l'hivern. El canvi és tan radical que el Pep, farmacèutic de Sant Ferran, ha comprovat que a l'hivern es venen més antidepressius. Ell, però, té la seva pròpia medecina: una doble vida com a DJ Pharma. No hi ha festa al poble que es resisteixi a la seva música. A la Maria, als noranta anys, no l'amoïnen gens les pastilles. Cada dia, després de cuidar la casa, els animals i l'hort, agafa la bicicleta per anar a buscar el seu nét a l'escola. Des de Ràdio Illa, el Pep Toni i l'Home des Senalló comenten el dia a dia de l'illa.

Alguns personatges que van ser un dia nouvinguts a l'illa ja hi han fet tota una vida. És el cas de la Jaqueline, una holandesa que hi va anar només per passar uns dies de vacances; de l'Ekki, que ensenya els turistes a fer la seva guitarra; de l'Erik, un músic indonesi que encara viu de manera hippy, i del Jose, un músic que compon la cançó del documental: "A dónde van las lagartijas en invierno".


Fitxa tècnica
Direcció: Laura Carulla i Marc Martínez Sarrado
Guió: Laura Carulla
Fotografia: Marc Martínez Sarrado
Producció Executiva: Oriol Gispert
Idea Original i Producció: Marta Palacín
Espanya, 2011

Una producció de La Lupa Produccions en coproducció amb IB3 i amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i l'ICIC, l'Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya.

Més informació
Pàgina del documental de la productora